När en muslimsk kvinna med sjal utsätts för hatbrott eller diskriminering så har jag flera gånger läst och hört uppmaningen till att försvara sig själv med våld. Att knyta näven hårdare eller slå ner någon är inte lösning på problemet. Man har självfallet rätt till att försvara sig om man möts med våld.

MEN Att träna kampsport endast i syfte att använda det när någon rycker av mig sjalen är inte en lösning. Efter att ha jobbat med frågor som är kopplade till hatbrott och diskriminering så skulle jag hellre uppmana er med kunskap, med lagar och paragrafer. Stå upp för dig själv genom att inte låta en sådan händelse passera utan att anmäla. Nu har jag sammanställt alla fall vi har fått in genom

Hatbrott.se och är nu uppe i 264 fall av hatbrott och diskriminering(2013). Av de utsatta valde fyra personer att anmäla, tre anmälde för hatbrott och en person anmälde ett diskrimineringsfall. Resultatet är att 260 personer valt att inte gå vidare med sina ärenden och låtit det som har skett fått falla i glömska för sin omvärld. Vi har fall av diskriminering där utgången av ärendena i princip varit givna och till fördel för den drabbade, men ändå valde dessa personer att inte driva sina ärenden vidare.
Att anmäla varje brott du utsätts för leder till att du synliggör problemet. När du väljer att inte anmäla så är det som att brottet aldrig ägt rum. Jag förstår att många kan känna frustration och hopplöshet och tycka att det ändå inte leder någonvart, men anledningen till att anmäla ska inte enbart vara för att man har ett solklart utredningsläge och garanterat kommer att få en fällande dom eller att gärningsmannen ens identifieras.
Visst vore dessa scenarier det absolut ultimata, men att få in varje brott i statistiken leder till att det på långsikt kommer skapa en förändring.

Om alla börjar anmäla samtliga tillfällen de utsätts för hatbrott eller diskriminering så kommer vi ha en statistisk som återspeglar verkligheten och då kommer vi även kunna sätta press på makthavarna att agera och vidta åtgärdsplaner.

Utbilda er, engagera er och lär er era rättigheter.

Hatbrott.se hjälper alla som vill anmäla, som vill ha juridisk rådgivning. Vi hjälper er gärna att göra en anmälan om ni inte orkar göra en anmälan själva.

Glöm inte, hatbrott som inte anmäls är hatbrott som inte finns, diskriminering som inte anmäls är diskriminering som inte finns. Men vi alla finns och existerar i detta samhälle.

Mehrako Masifi
Grundare för Hatbrott.se & Medborgarrättsbyrån